Stíluskalauz

Női testalkatok
 
Az esküvői ruha a menyasszony megjelenésének és varázsának egyik leglényegesebb faktora. A jól kiválasztott menyasszonyi ruha stílusa tükrözi a menyasszony személyiségét és illeszkedik testalkatához. Ezért a ruha típusának nulladik lépése a testalkat meghatározása.
 


Alma testalkatot széles felsőtest és keskeny csípő jellemzi, ezért a legfőbb cél a két fél egyensúlyba hozása. A szélesebb felsőtestről el kell terelni a figyelmet, ezt a derék kihangsúlyozásával érhetjük el. Ennek a típusnak nem előnyös a "V" kivágás.
 
Körte testalkat esetében a csípő szélesebb, mint a felsőtest. A legfőbb cél a fenék, csípő és comb elrejtése. Kerülendő a szűk szoknya és az egyenes vonalú ruha. A magas derekú, bő szoknyák és övvel kiegészített ruhák igen előnyösek ennek a típusnak.
 
Homokóra testalkat az egyik legnőiesebb forma, a nők csupán 8%-a rendelkezik ezzel a sziluettel. Ennél a formánál a felsőtest és a csípő szinte egyforma, a test arányai igen szimmetrikusak. Előnyösek az alakot követő ruhák, az egyenes vonalú vagy szűkülő szoknyák. Különösen jól állnak a derekat - a test legkeskenyebb pontját - kötővel vagy behúzással kiemelő ruhák.
 
Egyenes vonalú testalkatnak nincsenek hangsúlyos testrészei - a derék nem hangsúlyos, mivel a csípő és a mell között a test vonala majdnem egyenes. Az íveltebb forma elérését segítik a derékrészen lévő berakások és redők, valamint az övek.
 
Fordított háromszög testalkat esetében széles a váll, de keskeny a csípő, a mellbőség jelentősen nagyobb a csípőbőségnél. Kerülendő a széles, feltűnő vállpánt, a ruha felső részén a fodrok. A nyakba akasztós ruha enyhítheti a széles vállakat. Cél a csípő szélesítése, ezért jól mutat a csípőn lévő rakás, vagy sok-sok fodor.
 
 
Menyasszonyi ruha stílusok
 
Az esküvői öltözék meghatározhatja magának az esküvőnek a stílusát vagy éppen fordítva, az esküvő típusa meghatározhatja a menyasszony ruhájának stílusát - egy szabadtéri, vízparti vagy tengerparti esküvő más ruhát kíván, mint egy nagyszabású templomi ceremónia. A menyasszonyi ruha stílusok megismerésével és saját alkatunk meghatározásával sok időt és fáradtságot lehet megtakarítani a próbák során.
 
Ma már a menyasszonyok sokféle stílus közül választhatják ki, milyen ruhában szeretnének bevonulni az esküvőjükön. Lehetnek klasszikus, romantikus vagy modern stílusúak. Ne akarjunk megfelelni semmilyen divatirányzatnak sem, bármilyen legyen is a ruha, a menyasszonynak azt kell éreznie, hogy ez AZ ÉN RUHÁM!
 
Szűk szabású, egyenes vonalú fazon
Keskeny sziluettet eredményez, hangsúlyozva minden vonalat. Egyszerű stílusának köszönhetően formalitást ad a ruhának. Anyagától függően lehet könnyed vagy megkomponált kinézetű. Ha nehezebb anyagból készült, akkor lehetőség van az alak kisebb tökéletlenségét eltakarni, viszont egy könnyű anyagból készült ruha minden domborulatot felfed. Egy hangsúlyos derékrésszel vagy selyemövvel formásabb derék érhető el a vastagabb derekú hölgyek számára is. Az alacsony menyasszonyoknak igen előnyös, mivel magasabbnak tűnnek.
 
Sellő fazon
Követi a test vonalát, kihangsúlyozza a legnőiesebb vonalakat, a melleket, a derekat, a csípőt. A ruha felső-, és csípőrésze szűk, majd térd felett, térdnél vagy térd alatt hirtelen szélesedik. A jó alakú hölgyeknek ajánlott, de nem feltétlenül csak a nagyon vékony testalkatúaknak, és a homokóra testalkatúaknak, még akkor is, ha kicsit teltebbek.
 
Empire fazon
A ruha magasított derekát a mell alá helyezik, onnan hullik alá az A-vonalú szoknya. A szoknyarész sziluettje változhat, attól függően, hogy milyen típusú anyagból készült. A fazon megnyújthatja a nők alakját, a derék is karcsúbbnak látszik, illetve nagyon szép dekoltázst kölcsönöz. Előnyös az alacsonyabb alkatú és vastagabb derekú menyasszonyok számára. A lágyabb anyagból készült ruha ideális a szabadtéri vagy tengerparti esküvőhöz. Kismamáknak is remek választás.
 
Báli ruha fazon
A leginkább romantikus és tradicionális sziluettű ruha, igazi királynői külsőt kölcsönöz. Felsőrésze testhezálló, feszes derekú, szoknyarésze többrétegű bő szoknyájú nagy abroncsos. Előnyös mindazoknak, akik csípőjüket vagy keblüket szeretnék elrejteni - homokóra alakot varázsol. A nagyszoknyás, báli ruha fazon mindegyik testalkatnak előnyös. Alacsonyabb hölgyeknek azonban nem ajánlatos fazon, mivel a terjedelmes szoknya ezt még inkább kihangsúlyozhatja, ilyenkor célszerűbb inkább A-vonalú vagy hercegnőformát választani.
 
A-vonalú ruha
Jellemzője, hogy a feszes felsőrésztől lefelé fokozatosan szélesedve a ruha egy "A", illetve egy fordított "V" betű formáját adja. Az egyik legnépszerűbb ruhatípus, szinte minden menyasszonynak remekül áll. A derékvarrásnak köszönhetően viselője magasabbnak és karcsúbbnak tűnik. A ruha hossza lehet földig érő és uszályos, térdig vagy térd alá érő. Ennek a fazonnak a leglátványosabb variációja a hercegnő forma - princess fazon. Ez a fazon mindegyik női testalkatnak javasolható. A divat életre hívta a módosított A-vonalú ruhát is, mely csípőre szűkített. Ez a kissé módosított vonal az alma, homokóra és fordított háromszög testalkatnak lehet előnyös.